IRES i media

Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier forskningsverksamhet är bred och mångfacetterad. Nedan hittar du nyhetsmaterial med anknytning till institutets olika delar.

Har du några funderingar, kontakta informatör Jevgenija Gehsbarga jevgenija.gehsbarga@ires.uu.se

Mediearkiv
2010  2011   2012   2013   2014   2015   2016  2017  2018

Media 2019

Ausra Padskocimaite: Case Closed, but what about the Execution of the Judgment? The closure of Anchugov and Gladkov v. Russia  EJIL:Talk!   October 30, 2019

Martin Kragh: En av historiens mest betydelsefulla författare SvD 17 okt 2019

Den judiske författaren Vasilij Grossmans verk innehåller några av historiens viktigaste vittnesmål, ändå har han förblivit relativt okänd. En ny biografi beskriver hans gärning utifrån material som fram till nu varit otillgängligt.

Martin Kragh: Pomerantsev fortsätter tro på det öppna samhällets mekanismer SvD 02 aug 2019

Oärliga politiker är inget nytt, skriver Peter Pomerantsev i sin nya bok ”This is not propaganda” – vad som är annorlunda nu är att populister gör en poäng av att de inte tar någon hänsyn till sanningen. I väntan på att fakta ska få ­mening samlas bevisen för autokratiernas brott på servrar och i arkivhyllor.

Martin Kragh: Andra världskriget i telegramform SvD 18 jun 2019

Störtandet av Hitlertyskland och utformandet av Europas framtid präglar – vid sidan av småsint diplomatiskt käbbel – den krigstida korrespondensen mellan Stalin, Churchill och Roosevelt. Merparten av de 682 telegrammen finns nu samlade och kommenterade i ”The Kremlin letters”.

"Remembering 1989: Sometimes, the goddess of democracy doesn’t triumph", New Eastern Europe, 14 maj 2019

As we commemorate the 30th anniversary of the events that led to the reunification not only of Germany, but also of Europe, we would be wise to recall the cautionary message of those who sacrificed their lives on Tiananmen Square.

Mueller-rapporten, som offentliggjordes förra veckan, pekar på en mängd oegentligheter i kontakterna mellan olika personer i Trumps respektive Putins närhet. Men den är samtidigt ett välkommet korrektiv till alla hejdlösa teorier om Kremls kapacitet till infiltration i andra länder.

Vägen till ofrihet. Så spikrak är inte vägen till ofrihet SvD 8 apr 2019

Putin är fascist och har placerat Trump i Vita huset. Så ser historikern Timothy Snyders beskrivning av vår tids stormaktpolitiska situation ut. Men även om hans nya bok är mångsidig och angelägen, så ger den lite för entydiga svar. Vägen till ofrihet är helt enkelt inte spikrak.(Martin Kraghs recenserar Timothy Snyders "Vägen till ofrihet")

Varje gång Aftonbladet skrev vaknade trollen”  SvD, 30 mar 2019

Rysslandsforskaren Martin Kragh bröt ihop av hatstormen mot hans forskning om rysk desinformation i Sverige. – Jag behövde checka ut och göra något annat, säger han.
Vändningen kom när yngsta dottern föddes. Nu vågar han berätta öppet om de hot, cyberattacker och dataintrång som drabbat honom.

"Grensmuur tussen Letland en Rusland vordert: Paranoia of noodzaak?" Trouw, 28 mar 2019

Letland is bezig de Lets-Russische grens hermetisch af te sluiten. Riga zegt ommuring noodzakelijk te vinden, Russische media noemt het “paranoïde”. Ondertussen is de Letse bevolking verdeeld over kwestie, zoals het altijd verdeeld is wanneer buurland Rusland betrokken Is het Lets grensproject echt nodig?

Vi står bakom Kragh – ta ryska hotet på allvar”   SvD, 14 feb 2019

I samarbete med propagandakanaler som RT eller Sputnik sprider ryska troll och agenter i utlandet desinformation för att diskreditera kritiker och experter, däribland Rysslandsexperten Martin Kragh. Det är ytterst klandervärt att även kulturchefen på Aftonbladet fortsätter att misstänkliggöra Kragh, skriver ett flertal forskare.