IRES Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier

IRES i media

Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier forskningsverksamhet är bred och mångfacetterad. Nedan hittar du nyhetsmaterial med anknytning till institutets olika delar.

Har du några funderingar, kontakta informatör Jevgenija Gehsbarga jevgenija.gehsbarga@ires.uu.se


 

2017

7 december 2017, Rzeczpospolita
Budujemy plan skutecznej obrony

14 september 2017, Radio Free Europe (Ukraine)
Швеція посилює оборону через Крим і Донбас – експерт

2 september 2017, Sveriges radio
USA:s mörka tvilling?
Lyssna på vår kollega Greg Simons kommentera USA-Ryssland relationer (börjar på 38:30 minut)

18 augusti 2017, DennikN
Prečo na Pride patria aj „vytočenci“ a „latexáci“
Just before the 2017 Bratislava Pride, Michal Smrek highlights the importance of including and welcoming feminine and gender-fluid individuals in event. This, according to Smrek, is the only way to encourage full acceptance of and tolerance toward non-heterosexual individuals in society, still plagued by pervasive homphobia.

10 juli 2017 , Open Democracy
The real reason Trump went to Poland

29 juni, 2017
The Three Seas Initiative and Donald Trump

11 maj 2017, MedFarm Uppsala University
Åsikt Uppsala: Vad är sant i postsanningens tid?
Hur lever vi i en tid där kunskap ifrågasätts och gränsen mellan fakta och åsikt blivit otydlig. Där inget är sant, eller vad som helst kan vara sant. Där åsikter och upplevelser blir viktigare för vår världsbild än fakta och empiri. Vilket ansvar har forskare, medier och vi själva? Paneldeltagare är Elena Namli, etiker och rysslandsforskare, Göran Svensson, medievetare,
Ulf Danielsson, fysiker och populärvetenskaplig författare och Thomas Nygren, utbildningsvetare. Moderator: Maria Ripenberg, debattredaktör UNT.

10 maj 2017, UNT
Vi måste tänka själva
Behöver sanningen auktoriserade väktare, frågar Elena Namli? Eller är det viktigaste att vi själva tar ansvar för det samhällsklimat vi vill ha?

30 apr 2017, SR
Dostojevskijs legend om Storinkvisitorn
I Dostojevskijs berömda roman Bröderna Karamazov döljer sig en berättelse på bara nitton sidor som heter Storinkvisitorn. Legenden är författad av den intellektuella tvivlaren Iván Karamazov, som läser upp den för sin fromme broder Aljosha. Legenden utspelas under inkvisitionen i 1500-talets Sevilla, där kättarbålen varje dag tänds till Guds ära. När Jesus oförmodat dyker upp i Sevilla jublar folket, men för inkvisitorerna - som styr och ställer i just Jesu namn - blir han ett hot. Jesus ska kastas på bålet!  Medverkande är Owe Wikström, professor i religionspsykolog och Elena Namli, professor i teologisk etik.

1 mar 2017, Eurasianet
Russia: The Specter of Revolution
The centennial of the Russian revolutionary events of 1917 is presenting the Kremlin with a difficult dilemma. Vladimir Putin’s regime simply cannot ignore one of key points of Russian history, and yet it seems to be struggling to fit the story of 1917’s political upheaval into its preferred historical narrative, which puts a premium on stability.

22 feb 2017, UNT
Oriktigt, falskt, grundlöst
Ingenting i Åsa Linderborgs vilda anklagelser mot Martin Kragh och Sebastian Åberg byggs under av fakta och analys, skriver tio forskare.

22 feb 2017, SR
Margot Wallström möter Sergej Lavrov i Moskva
Ukraina, det försämrade säkerhetsläget runt Östersjön och en frostig relation mellan Ryssland och Sverige.

2016

25 dec 2016, SvD
När luften gick ur kommunismens imperium
När Michail Gorbatjov införde glasnost och perestrojka – öppenhet och ombyggnad – var hans avsikt inte att Sovjetunionen skulle kollapsa. Men när han avgick på juldagen för 25 år sedan upphörde nationen att existera – reformerna blev både Gorbatjovs och samhällsexperimentets fall.

30 nov 2016, SvD
Jeltsin – frihetskämpen som inledde ett inbördeskrig
I den första biografin på svenska över Boris Jeltsin förklarar Stig Fredriksson det historiska sammanhanget som är nödvändigt för att förstå den paradoxala ryska presidenten – antikommunisten som överlämnade presidentämbetet till en före detta KGB-officer.

25 nov 2016, Dagens ETC
Surrogatboom i laglöst  Georgien
Sedan Indien och Thailand stängt dörren för västerländska par på jakt efter surrogatmammor har Georgien seglat upp som ny destination för ofrivilligt barnlösa svenskar. Men landets bristfälliga regler kring surrogatskap kan få förödande konsekvenser för dem som ställer upp som surrogatmamma.

3 nov 2016, GP
Professorn: Risk att ryssen intar Gotland om vi inte gör rätt
Den verkliga faran ligger i kombinationen av att Sverige har skrotat det egna försvaret, samtidigt som vi envist vägrar att gå med i Nato. Detta har skapat en gråzon i Östersjön som kan bli den utlösande faktorn i ett nytt krig, skriver öststatsforskare Stefan Hedlund.

26 okt 2016, SvD
Professor: Därför biter inte sanktioner på Ryssland
Felet med sanktionspolitiken är att syftet uteslutande är en bestraffning, och att straffa ett land som Ryssland är ett mycket vanskligt företag. Det skriver Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning.

13 okt 2016, Utrikesmagasinet
Syrienkriget en rysk kamp för en ny världsordning
Kriget i Syrien ställer frågan på sin spets om vilken världsordning som ska gälla, skriver Fabian Linde, forskare vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier. För Vladimir Putin handlar kriget om Rysslands plats i världen. Barack Obamas ovilja att engagera sig på djupet i Syrienkriget ses av Putin som svaghet, vilket gör det lättare för den ryske ledaren att diktera villkoren. Resultatet har blivit en humanitär katastrof – som inte minst civila i Aleppo får betala priset för.

10 okt, 2016 Aftonbladet
De kommer till nya asyl Sverige
Flyktinghösten 2015 kom över 100 000 människor på flykt till Sverige på bara tre månader. Det fick regeringen att tvärvända i flyktingpolitiken – och EU att stänga sina gränser. Stoppet fick effekt. I år når bara runt 2 000 asylsökande per månad Sverige. Vilka är det som flyr hit nu – och vilka får stanna här? Vi reder ut!

16 sep 2016, SVT
Val i Ryssland
Professor Stefan Hedlund kommenterar parlamentsval i Ryssland.

9 sep 2016, Perspektiv
Rysk geopolitik under lupp
Mikhail Suslov, en av redaktörerna för boken "Eurasia 2.0 - Russian geopolitics in the age of new media" berättar om boken i en kort intervju. 

20 aug 2016, SVT-UR Samtiden
En samisk befolkning i Mellansverige
Ingvar Svanberg berättar om upptäckten av en relativt okänd samisk befolkning långt söderut i Mellansverige, bland annat i Dalarna.

30 jul 2016, SvD
Sovjetiskt internet skulle ersätta Stalin
Under efterkrigstidens tekniska kapprustning insåg både USA och Sovjet fördelarna med ett vidsträckt informationsnätverk. Det ena projektet skulle resultera i dagens internet, medan det andra förblev en orealiserad dröm om att koordinera hela den sovjetiska byråkratin.

25 jul 2016, Profile 
Султаны сами не уходят
События, подобные июльскому мятежу в Турции, могут повториться. Авторитарный стиль правления Эрдогана усиливает политическую нестабильность в стране.

15 jun 2016, Radio France International
La droitisation de la Lettonie
Dr. Matthew Kott intervjuad av Radio France International om Lettlands politik.

9 feb 2016, SvD
På Östersjön går politikens vågor höga
”Fredens hav” har Östersjön kallats, men dess historia präglas snarast av rivalitet, konflikter och krig. Med Rysslands förnyade stormaktsdrömmar finns risken att Östersjöregionen åter kan komma att bli ett maktpolitiskt högspänningsområde. "Under strecket" av Martin Kragh.

5 feb 2016, Aftonbladet
Ängsliga politiker gör flyktingkrisen värre
DEBATT. Sverige och Tyskland har valt att vandra samma väg genom flyktingkrisen. Båda hade inledningsvis samma extremt välkomnande attityd, som innebar att man flagrant satte sig över gemensamma regelverk rörande den fria rörligheten inom EU. Båda hade samma naiva tro på att man skulle lyckas pressa andra medlemsstater att dela den välkomnande inställningen, definierat som att ”ta sitt ansvar”. Och båda har samma erfarenheter av sextrakasserier mot unga kvinnor, utförda av unga asylsökande män med bakgrund i Nordafrika och arabvärlden. Där upphör dock likheterna. Debattartikel av Stefan Hedlund. 

13 jan 2016, Novgorod TV
Городские депутаты, предприниматели и представители зарубежных научных объединений приняли участие в круглом столе

5 jan 2016, Expressen
Den moraliska stormakten har fallit
Så sent som i början av september kunde Stefan Löfven fortfarande hålla brandtal till försvar för öppna gränser och en generös flyktingpolitik. Omsvängningen under galgen är inte bara ett moraliskt haveri, skriver professorn Stefan Hedlund.

2015

29 dec 2015, GP
Sveriges moraliska hybris har ett alltför högt pris
När hundratusentals människor flyr kriget i Syrien kan inte Sverige försöka vara bättre än andra länder. I stället för att brännmärka Ungern med flera borde vi se till att undvika en systemkollaps, skriver Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning.

24 dec 2015, SvD
EU riskerar ett politiskt fiasko på Balkan
EU riskerar att stå inför ett utrikespolitiskt misslyckande på västra Balkan. Det är hög tid att EU vågar tänka nytt politiskt, inte minst för att stärka sina positioner gent­emot ett allt mer aktivt Ryssland, skriver Jessica Giandomenico.

14 dec 2015, SvD
Ryssland kopplar nytt grepp om Balkan
Det maktvakuum som uppstod i det forna östblocket efter Sovjets fall visade sig vara temporärt. 20 år efter Daytonavtalet, som satte punkt för kriget i Bosnien och Hercegovina, står Balkan i centrum för Rysslands konfrontation med EU och Nato. Under Strecket av Martin Kragh och Igor Torbakov.

18 okt 2015, GP
EU-projektet är i akut behov av politiskt ledarskap
Den långsiktiga överlevnaden för EU-projektet står på spel. I ett läge när valutakris, flyktingkris och en fullt utvecklad populism sammanfaller med en total avsaknad av politiskt ledarskap kan europaprojektet rämna, skriver professor Stefan Hedlund.

13 okt 2015, Expressen
Manifestationer för flyktingar leder fel
Manifestationer för flyktingar gynnar bara de starkaste. I stället borde vi se till att de allra svagaste kommer hit med hjälp av FN, skriver professor Stefan Hedlund.

2015-09-30, SR (P1)
Telia Sonera säljer verksamheter
Dr. Martin Kragh Telia Soneras problem i Eurasien

2015-09-29, SVT
Gomorron Sverige
Professor Elena Namli om mötet mellan Obama och Putin.

2015-09-28, SVT
Kulturnyheterna
Dr. Martin Kragh om en ny estnisk kanal på ryska

2015-09-15, SvD
Står vi pall om Ryssland sätter hårt mot hårt?
Den helt avgörande frågan är om svenska politiker skulle stå pall för trycket om Ryssland väljer att söka omöjliggöra ett svenskt inträde i Nato. Vi bör kallt räkna med att det blir fråga om ”särskilda åtgärder”, om militära kräkningar och om att maximalt utnyttja spänningar mellan politiska partier, skriver professor Stefan Hedlund.

2015-08-08, DN
Forskare varnar för risker med ryskägt kärnkraftverk
Forskare varnar för att ryskt delägarskap i kärnkraftverket i finska Pyhäjoki medför ekonomiska och säkerhetspolitiska risker – som indirekt kan påverka Sverige. ”Kreml använder energitillgångar som påtryckningsmedel”, säger Martin Kragh vid Centrum för rysslandsstudier.

2015-07-30, SvD
Sanktionerna sätter hård press på rysk ekonomi
Oljeberoendet, en svag rubel och västvärldens sanktioner utgör en farlig cocktail för Rysslands ekonomi. Ett år efter att EU införde sina sanktioner dras landet med en ekonomi som krisar på flera fronter.

2015-07-30, Dagens industri
Putins nya rutt till Europa
Dr. Martin Kragh om eventuella konsekvenser av Turkish Stream - Gazproms nya ledning genom Svarta havet

2015-07-12 2015, Sveriges Radio
Om den grekiska krisen
Dr. Martin Kragh om den grekiska krisen

2015-07-09, SVD
Armenisk protest oroar makten i Kreml
Just nu intar tusentals demonstranter gator och torg i Armeniens huvudstad Jerevan. Den utlösande faktorn var höjda elpriser, men konflikten bottnar i landets komplicerade relation till Ryssland.

2015-06-10, Sällskapet
Första och rekorddyra Europeiska Spelen inleds i Baku

2015-05-27, Aftenposten
Hissig ordkrig mellom Russland og Vesten uroer eksperter
Dr. Fabian Linde intervjuad om det nya kalla kriget.

2015-05-20, Dagens industri
Debatt: EU kan inte påverka Ryssland
I över ett år har västvärldens sanktioner mot Ryssland pågått. En riskfaktor som hittills har blivit för lite belyst är möjligheten att Ryssland lämnar globala institutioner, skriver Rysslandskännaren Martin Kragh.

2015-05-07
Crimea deal could herald peace between Russia and Ukraine
Interview with Professor Stefan Hedlund (Se intervjun).

2015-03-09
Rysslands historia
Martin Kragh är verksam som är forskare vid Centrum för Rysslandsstudier i Uppsala. I ”Rysslands historia” presenterar han landets historia ur ett ekonomiskt och politiskt perspektiv under de senaste 150 åren. Intervjuare: Gunnar Wetterberg. (Se intervjun)

2015-03-03
Idag begravs mördade Putin-kritikern Boris Nemtsov
Rysslandsexperten Elena Namli analyserar läget för den ryska oppositionen. (Se videoklippet)

2015-02-27
Russian economy still in good shape despite sanctions
Western politicians have grown increasingly fond of claiming that economic sanctions against Russia are biting. Pundits have joined in predicting that the Russian economy is collapsing. There is little truth in any of this, writes Professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln)

2015-02-22
Frågan gäller vilken roll väst har spelat
Slutreplik | ett år Efter Majdan (Läs hela artikeln).

2015-02-20
Debatt om upprustning är bara en skenmanöver
Professor: Ett starkare svenskt försvar saknar trovärdighet och möjligheter (Läs hela artikeln).

2015-02-20
Så har västvärlden svikit Ukraina
Väst har aktivt uppmuntrat en orientering mot väst som ofelbart skulle leda till kraftfulla ryska motreaktioner. När så den ryska reaktionen kommit, i form av militärt våld, har man raskt dragit sig undan, skriver professor Stefan Hedlund.
(Läs hela artikeln).

2015-02-17
Putins agerande kan vändas mot honom
Nu har EU en möjlighet att bidra till Ukrainas demokratisering, och utgöra en stabiliserande kraft i en historiskt konfliktdrabbad region, skriver Martin Kragh. (Läs hela artikeln)

2015-02-12
Kommer IMF:s nödlån till Ukraina gynna Ryssland?
Samtidigt som det slutits ett fredsavtal i Ukraina har IMF, med hårda motkrav, erbjudit ett lån på 17,5 miljarder dollar för att få bukt med den mycket svåra ekonomin i landet. Carl Bildt är positiv till insatsen, medan professor Stefan Hedlund menar att IMF bara skjuter upp och försvårar en oundviklig statsbankrutt för Ukraina. (Lyssna på ljudklippet).

2015-02-11
Fredssamtal om Ukraina i Minsk
Idag onsdag samlas ledarna för Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike i Minsk för att få till stånd en omedelbar vapenvila och en hållbar lösning på Ukrainakonflikten. Finns det anledning att vara hoppfull? Hör Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent och Elena Namli, professor vid centrum för Rysslands-studier vid Uppsala universitet. (Lyssna på ljudklippet)

2015-02-06
Det pågår ett krig i Ukraina
Professor Elena Namli kommenterar Ukrainakonflikten i Aftonbladet Morgon. (Se klippet)

2015-02-06
Om propagandan i Ukrainakonflikten
Spänd relation med väst gör att Ryssland ökar propagandakriget. Hur ser det ut idag - och för 20 år sedan? Prof Elena Namli kommenterar i SVT play. (Se klippet)

2015-01-27
Putin låter politiken styra över historien
I samma stund som Kreml upphörde att försöka locka till sig Ukraina och i stället ockuperade Krim, flyttades Rysslands andliga vagga från Kiev till Krimhalvön i den officiella historieskrivningen. För Putin är det förflutna ett tänjbart redskap för att legitimera den förda politiken. Läs hela artikeln.

2015-01-24
Debatt: Sanktionspolitiken stärker Putins regim
EU-ländernas sanktioner mot Ryssland har inte hjälpt. Risken är snarast att den ryska krisen kan skyllas på väst. Utan sanktioner hade det folkliga missnöjet i stället riktats mot Putin, anser Stefan Hedlund. Läs hela artikeln.

2015-01-20
Rekordstor kapitalflykt slår hårt mot ryssens plånbok
Sanktioner, oljepris och nu en rekordstor kapitalflykt på 151 miljarder dollar slår hårt mot Rysslands ekonomi. För ryssen på gatan innebär det lägre pension, dyrare mat och sämre arbetsmarknad, säger Martin Kragh, ekonom på Centrum för Rysslandsstudier vid Uppsala Universitet. Läs hela artikeln.

2014

2014-12-31
Ekonomisk union med politisk laddning
Unionen mellan Ryssland, Kazakstan, Vitryssland, Armenien och Kirgizistan som i morgon träder i kraft handlar enligt retoriken om ett ekonomiskt samarbetsprojekt. Men EEU är också ett sätt för Ryssland att bredda landets maktpolitiska bas i konkurrensen med EU. (Läs hela artikeln)

2014-12-17
Studio 12: Stort dilemma för Putin 
Dr Martin Kragh kommenterar den ekonomiska krisen i Ryssland. (Se videoklippet)

2014-12-16
Debatt: De har förlorat kontrollen
(Läs artikeln. Prenumeration krävs)

2014-12-14
Runda bordet
Vad är rasism? Hur ser rasismen i Sverige ut idag? Hur kan det komma sig att nationalistiska partier går framåt, samtidigt som svenskarnas attityder till invandring är mer positiva än någonsin? Angeläget och fördjupande samtalsprogram som vill inspirera till dialog om de stora frågorna som påverkar vårt samhälle och våra liv. Fem gäster med olika perspektiv på rasism möts i ett rundabordssamtal. Gäster: Bengt Westerberg, fd partiledare FP, Kitimbwa Sabuni, organisationskonsult och talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund, Irene Molina, professor i kulturgeografi, Elena Namli, professor i etik och Per Wirtén, författare och journalist. (Se videoklippet)

2014-12-11
What would be the impact on Europe should Ukraine go bust?
Ask the expert with Professor Stefan Hedlund (Läs hela intervjun)

2014-12-11 
Så mår Putins Ryssland - En pågående Ukrainakris har gjort att omvärlden utsatt Ryssland för hårda sanktioner
Elena Namli kommenterar situationen kring Ukrainakrisen. (Se videoklippet

2014-12-05
Gazprom skrotar planerade gasledningen South Stream
Gazprom skrotar planerna på sin omstridda gasledning South Stream. EU:s ökade motstånd i och med Ukrainakrisen blev slutligen spiken i kistan för jätteprojektet, och nu vänder Putin istället blicken mot Turkiet. (Läs hela artikeln)

2014-11-24
Putin is a kind of genius of “politics behind ideology”
Interview with Elena Namli. (Läs hela artikeln)

2014-11-22
Är ukrainare människor?
Den ryska statsledningens aggression gentemot Ukraina, annekteringen av Krim och kärnvapenretoriken mot de baltiska staterna och Polen har lagt i dagen en hel del skrämmande reaktioner i Sverige och i Europa. (Läs hela artikeln)

2014-11-20
Ryssland är ett land med stor potential
Rysslandsforskaren Martin Kragh har skrivit en bok om de senaste 150 åren i landets historia. (Läs hela artikeln)

2014-11-14
Ubåt inget affärshot
Läs hela artikeln

2014-11-12
SVT – dras inte med i Rysslands propagandakrig
”Valet i Ukraina resulterade inte i någon ingående granskning och rapportering i svenska medier. Putin har nyligen levererat ett tal i Sotji utan att analyseras i Sverige. Däremot ger man nu ett stort utrymme åt extremistiska budskap om ett hot mot de baltiska länderna”, skriver Elena Namli. (Läs hela artikeln)

2014-11-09
Upprorsmakaren
Elena Namli, teolog och författarna Göran Greider och Maria Küchen samtalar om bilden av Jesus som revolutionär, som presenteras i boken Upprorsmakaren av Reza Aslan. (Lyssna på samtalet)

2014-10-31
Ryssland är oförutsägbart och oändligt fascinerande
I början av oktober släpptes boken Rysslands historia: Från Alexander II till Vladimir Putin som handlar om Rysslands ekonomiska och politiska historia. Martin Kragh som är forskare vid Centrum för Rysslandsstudier i Uppsala och vid Institutet för ekonomisk-historisk forskning vid Stockholms Handelshögskola, är den första på väldigt länge som tar ett samlat grepp om Rysslands senaste 150 år ur ett ekonomiskt och politiskt perspektiv. (Läs hela intervjun)

2014-10-30
Ryska ekonomin pressas av sanktioner
Den ryska rubeln störtdyker på valutamarknaden till en ny historisk bottennivå. Sedan årsskiftet har valutan tappat avsevärt mot dollarn. Rysslands oljeberoende ekonomi är enligt många bedömare på väg in i en ännu värre lågkonjunktur. Vad beror rubelns försvagning på? Hur påverkas ryska medborgare i sin vardag? Och hur agerar företagen? Samtal med Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios korrespondent i Moskva, Martin Kragh, forskare vid Centrum för Rysslandsstudier i Uppsala och Marcus Svedberg från fondföretaget East Capital Group. (Lyssna på samtalet)

2014-10-25
Ödelagd forskning
I rådande Mellanösternläge väljer regeringen att lägga ned detta excellenta institut, skriver Ingvar Svanberg och David Thurfjell. (Läs hela artikeln)

2014-10-22
Professor: "Sverige är en vidöppen dörr"
Försvarets ubåtsjakt i Stockholms skärgård går in på sitt sjätte dygn, och många ställer sig frågan hur Sveriges förmåga att försvara sina gränser egentligen ser ut? Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning, analyserar. (Titta på videoklippet)

2014-10-20
Ryssland ser inte längre Sverige som neutralt
Ryssland har ju under en tid nu markerat mot Europa och andra delar av världen vilken geo-politisk roll Ryssland vill spela. Fram till 2013 har Ryssland varit positivt inställd till Europa och den politik som förts här men nu tycker istället Ryssland att Europa, där Sverige varit ledande, inte ser till ryska intressen på samma sätt som tidigare. (Lyssna på intervjun).

2014-10-18
Церковь вне политики?
Согласно широко распространенным взглядам, роль религии в политике уменьшается по мере модернизации общества. Однако нынешняя глобальная ситуация свидетельствует об обратном. Религия не только усиливает свое политическое влияние в так называемых традиционных обществах, но и «возвращается» в политику современных светских государств. Вопрос, который встает в связи с этой тенденцией, заключается в следующем: как отличить легитимную вовлеченность в политику религиозных акторов от нелегитимной? (Läs hela artikeln).

2014-09-29
Putins nya medielag kan slå hårt mot MTG
Det ryska lagförslaget om att begränsa utländskt ägande i ryska medieföretag rycker allt närmare. Ett av bolagen som kan drabbas är familjen Stenbecks medieföretag MTG. (Läs hela artikeln

2014-09-23
Tvinger russarane til patriotisme
Forholdet mellom Russland og Vesten er kjøligare enn på lenge. Heime legg russiske styresmakter stadig nye planar for å oppdra ungdommen til å verta gode patriotar. (Läs hela artikeln)

2014-09-17
Kara un mediju mikss jeb Ukrainas krīzes informatīvās dimensijas
Sens teiciens vēsta, ka pirmais kara upuris ir patiesība. Šis apgalvojums gadu gaitā ir pierādījies vairākkārt, un tam ir savs pamats, ko izskaidro pati kara būtība. Militāristi uzvar kaujas, bet karu likteni lemj politiķi. Ne velti pat daži no vēstures lielākajiem kara tēmas domātājiem, piemēram, Sun Dzī (Sun Tzu) un Kārlis fon Klauzevics (Carl fon Klausewitz) norāda, ka karš ir politikas turpinājums tikai citiem līdzekļiem. (Läs hela artikeln)

2014-09-03
Tutkija: Suursodan riski on kasvanut
Turvallisuus- ja ulkopolitiikan tutkija Claes Levinsson arvioi Ukrainan sodan mahdollista leviämistä kansainväliseksi sodaksi HS:lle. (Läs hela artikeln)

2014-08-20
Kallt handelskrig mellan EU och Ryssland
Går Putin in med ryska soldater i östra Ukraina lär det kalla kriget bli än kallare på nolltid. (Läs hela artikeln)

2014-08-19
EU hotar sänka ryskt gasprojekt
Framtiden för den planerade ryska gasledningen South Stream blir allt mer oviss. Gazprom har stött på patrull i EU-kommissionen, och sanktioner kan komma att utgöra spiken i kistan för jätteprojektet.

2014-08-15
Inget hinder att starta ett nytt parti i Ukraina
Kjell Albin Abrahamson har rätt i att demokratins spelregler ska gälla även en sittande regerings meningsmotståndare. Det är emellertid inkorrekt som han skriver att det ukrainska parlamentet den 24 juli i år "förbjöd... existensen av Ukrainas kommunistiska parti." Kommunistpartiet blev inte förbjudet. Däremot upplöstes partiets parlamentsfraktion, måhända på sätt som under normala omständigheter inte varit acceptabla. (Läs hela artikeln)

2014-08-18
Upptrappning i konflikten Ryssland-Ukraina
Stefan Hedlund, professor öststatsforskning, om händelseutvecklingen i Ukraina. (Watch the video).

2014-08-13
Georgiens historiska reformer
När Micheil Saakasjvili stormade in i Georgiens parlament efter valet 2003 och utmanade Eduard Sjevardnadze som fuskat rejält var det få som kunde ana att landet tio år senare skulle ha tagit jättekliv mot en fungerande stat – och nu också mot demokrati. (Läs hela artikeln)

2014-07-18
Upptrappning i konflikten Ryssland-Ukraina
Stefan Hedlund, professor öststatsforskning, om händelseutvecklingen i Ukraina. (Watch the video).

2014-07-17
The downing of MH17 passenger airliner is a game-changer for Ukraine
Thursday July 17, 2014 will be remembered as the day the crisis in Ukraine took a major new turn, writes Professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln)

2014-07-17
Will Putin respond to boosted sanctions against Russia?
Strange things are happening in eastern Ukraine. The European Union and the United States agreed on Wednesday (July 16, 2014) to boost sanctions against Russia over its perceived support of the pro-Russian separatists fighting in Ukraine, writes Professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln)

2014-06-30
Östersjöns miljö – ett olösligt problem?
Larmrapporterna om Östersjöns miljötillstånd har varit många genom åren. Varför händer då inget? Det räcker inte alltid med kunskap om miljön, i slutänden är det ändå människan det handlar om. Hur ska vi lyckas samarbeta för att fatta de nödvändiga besluten? (Se hela klippet)

2014-06-26
Will Europe stand by Ukraine after trade deal pact?
Western political leaders are, as a rule, obliged to pay homage to the lofty principle, ‘Every country has an inherent right to determine what alliances it wishes to belong to.’Few are ready to acknowledge the inherent contradiction between lofty principles and (shameful) necessities dictated by realpolitik, writes Professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln).

2014-06-24
Sympati för Ukraina får inte skymma sikten
Piotr Wawrzeniuk anklagar mig (22/6) för att ha ”navigerat vilse” i min skildring av Ukraina, och implicit också för att utgöra en ”propagandabasun” för Ryssland. Det är hårda ord, utan varje form av täckning. Som jag underströk i min tidigare artikel finns all anledning att sympatisera med Ukraina, som fallit offer för oacceptabel rysk aggression. Detta får dock inte skymma sikten för att regeringen i Kiev genom sitt agerande blivit till en del av problemet, snarare än av dess lösning. (Läs hela artikeln).

2014-06-22
«Είναι ορατός ο κίνδυνος μιας νέας εξέγερσης στην Ουκρανία»
«Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το φυσικό αέριο ώσπου να ξεκινήσει
το κρύο, η Ουκρανία κινδυνεύει με εξέγερση» λέει στο «Βήμα» ο Στε-
φάν Χέντλουντ, καθηγητής Ρωσικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπου-
δών στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία και συγγραφέας του
βιβλίου «Putin’s Energy Agenda: The Contradictions of Russia’s Resource
Wealth» (Η ενεργειακή ατζέντα του Πούτιν: Οι αντιθέσεις στους πλουτο-
παραγωγικούς πόρους της Ρωσίας). (Läs hela artikeln).

2014-06-17
Risk för att gaskriget trappas upp
Om Kiev framhärdar i att vägra betala, står vi inför ett förnyat gaskrig mellan Ryssland och Ukraina. Men genom att vägra betala äventyrar den ukrainska regeringen sina relationer inte bara till Ryssland utan också till väst, skriver Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln).

2014-06-09
President Poroshenko in Normandy, talks to President Putin
With a looming gas war between Russia and Ukraine, what did two men have to say to each other in a snatched 15-minute meeting in a hallway at the D-Day celebrations in Normandy, France, at the weekend, writes Professor Stefan Hedlund? (Läs hela artikeln).

2014-05-29
Is Russia likely to work with the West to rescue Ukraine?
(Läs hela artikeln).

2014-05-28
Ukraine heads for economic meltdown over gas debts
Ukraine is heading for sovereign default - probably before the end 2014. As it faces economic meltdown- the country of 4.5 million is being squeezed by Russia over a US$3.5 billion bill it owes for natural gas, writes Professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln)

2014-05-27
Presidentval i Ukraina
Interview with Professor Li Bennich-Björkman.  (Lyssna på intervjun (02:08:11))

2014-05-22
Världen blundar för övergrepp i Azerbajdzjan
I maj blev Azerbajdzjan ordförande i Europarådet, ett forum för mänskliga rättigheter.  Men i praktiken liknar landet mest en diktatur. Statsvetaren Sofie Bedford ser hur omvärlden blundar för övergrepp och repression i ett land vars olja och naturgas man blir alltmer beroende av. (Läs hela intervjun)

2014-05-13 
Ukrainas ekonomi kommer att braka samman 
De som gynnats av korrumperade gasaffärer i Ukraina och Ryssland är de som bär störst ansvar för den akuta krisen. Det menar Stefan Hedlund, Rysslandsexpert vid Uppsala ­universitet. Nu ger han ut en bok om Ryssland, Ukraina och naturgasen. (Läs hela intervjun)

2014-05-11
Naivt önsketänkande gagnar inte Ukraina
Om vi menar allvar med att stödja Ukraina i dess väg mot politisk stabilisering och demokrati måste vi vara beredda att arbeta långsiktigt. Det skriver professor Elena Namli, Uppsala universitet. (Läs hela artikeln).

2014-05-08
Putin wants to rewrite history as Russia’s ‘saviour’
IT IS becoming more obvious and worrying that Russian President Vladimir Putin is a man on a mission. Commentators have noted his proclaimed ambition to restore Russia as a great power. From Moscow’s perspective, restoration of great power status cannot be achieved without incorporating Ukraine. But unfolding events illustrate that the problem goes much deeper, and is more serious than simply winning control over Ukraine. (Läs hela artikeln).

2014-05-07
Энергетическая программа Путина
«Энергетическая программа Путина» - новая книга Стефана Хедлунда, профессора Упсальского университета, сотрудника Центра по изучению России. Книга на английском языке выйдет в свет 9 мая в Лондоне, и представляет собой несколько иной взгляд на украинский кризис. Энергетические вопросы автор считает центральными в развернувшейся в Украине трагедии. (Lyssna på intervjun).   

2014-05-05
Ukraina i civilisationernas kamp 

2014-05-02
Report on Ukraine (in German)
Lyssna till audioklippet.

2014-05-01
Ryssland överlägset i maktspelet om Ukraina
Kommer Ryssland att lyckas knäcka Ukraina utan militär invasion? Svaret på denna fråga har avgörande betydelse för den europeiska säkerhetsordningen, skriver professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln)

2014-04-25
Ukraine builds to a perfect storm
The rhetoric over Ukraine is hotting up. Both Russia and the West are resorting to language and accusations which cause us to shiver at memories  of times when the Cold War was truly cold, writes Professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln).

2014-04-25
Putin sets out Kremlin case against Kiev leadership
Russian President Vladimir Putin’s annual live television show lasted four hours and featured 81 questions which focussed heavily on Crimea and Ukraine and revealed the thinking that underlies the Kremlin’s actions. (Läs hela artikeln

2014-04-16
Största motsättningen väst–öst sedan kalla kriget
Sedan sin återkomst på presidentposten har Vladimir Putin profilerat sig som idépolitiker. Men i EU har man hittills haft en ovilja att ge sig i kast med de tankestrukturer som förekommer i rysk politik, skriver Fabian Linde, forskare vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier. (Läs hela artikeln)

2014-04-14       
Oron i Ukraina fortsätter
Är Ukraina på gränsen till krig? Rysslandsexpert Professor Elena Namli analyserar läget i Ukraina. (Se videoklippet)

2014-04-14
Turning a blind eye on nationalist Svoboda may back fire 
Russia is prepared for a ground assault against eastern Ukraine. Its rationale is that the new government in Kiev is a ‘junta’ composed of neo-Nazi nationalist extremists posing a threat to civilians in the east of Ukraine, writes Professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln

2014-04-12
Ukraina-krisen: Civiliserade stater och andra
EU:s Östra partnerskap är idag viktigare än någonsin, som ett sätt att – precis som EU en gång började – säkra fred och stabilitet i Europa. (Läs hela artikeln).

2014-04-12
Rysslands grannländer oroas av Moskvas nya politik
Krim annekterat, separatism i östra Ukraina och växande oro för provokationer i de forna sovjetiska satellitstaterna. Det är som om 1800-talets ”Great Game” hade kommit tillbaka – maktkampen mellan Ryssland och Storbritannien som utkämpades med list, nervkrig och ständigt växlande militära fronter. (Läs hela artikeln).

2014-04-11
Blir det krig i Europa?
Stefan Hedlund, professor öststatsforskning Uppsala universitet, om hur nära ett fullskaligt krig är mellan länderna. (Se videoklippet). 

2014-04-11
Dealing with Russia’s fifth column
Russian President Vladimir Putin was candid with his old colleagues calling on them to increase their vigilance at a meeting with the board of the FSB, the Federal Security Service, on April 7, 2014, writes Professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln).

2014-04-10
Väst måste förhindra totalt sammanbrott
Givet hur mycket som nu står på spel är det angeläget att väst snarast sätter samman en effektiv politik för att förhindra ett fullständigt sammanbrott, skriver professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln). 

2014-04-08
Sanktioner förändrar maktbalansen i Kreml
Sanktionerna som EU och USA har infört mot makthavare i Ryssland får stora konsekvenser. Våra ekonomiska relationer med Ryssland kommer att präglas av män som hyser starkt negativa känslor mot väst, skriver professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln).

2014-04-03
Den historiska revolutionen
De ukrainska folkresningarna har bidragit till ökad realism om demokratins möjligheter och begränsningar. Människor inser att de måste sätta sin lit till politiska lösningar. (Läs hela artikeln)

2014-04-01
Vad är vårt löfte till balterna värt?
Tiden efter det kalla krigets slut har utmärkts av ett långt och mödosamt arbete med att bygga upp en ny säkerhetsstruktur för Europa. Länge ville många gärna tro att detta var ett både viktigt och framgångrikt arbete. Men på bara några få veckor har Rysslands president, Vladimir Putin, gjort klart hur mycket det egentligen var värt. Han har tydligt visat att gränser mellan stater visst kan ritas om med våld, och han har gjort lika tydligt hur maktlöst det internationella samfundet är. (Läs hela artikeln).   

2014-03-31
How the West failed Ukraine - and Russia
The crisis in Ukraine is about to change the global security architecture. The stand-off between Russia and the West could have been averted had Europe seen the crisis coming, writes Professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln).

2014-03-30 
En ny världsordning
Rysslands anektering av Krim från Ukraina har kastat världen in i en ny fas. Men är det också början på en ny världsordning vi ser? Hör om när begreppet "världsordning" först dök upp och vilka olika ordningar världen befunnit sig i. Reportage av Sara Stenholm. (Lyssna på audioklippet).  

2014-03-27
История шведского бизнеса в России, 1850-1917
Антология "История шведского бизнеса в России, 1850-1917" составлена из статей шведских и российских ученых. Публикации на английском языке, но к каждой статье есть краткое резюме на русском. Все статьи написаны специально для этой антологии и ранее не публиковались. Ни на русском, ни на шведском языках. (Lyssna på audioklippet).  

2014-03-27
Edes yksi ennusti Krimin kriisin oikein
Krimin valloitus ennustettiin Ulkopolitiikka-lehden jutussa yli viisi vuotta sitten. Nyt kirjoittajat kertovat, miten Putinille käy. (Läs hela artikeln).  

2014-03-19
Religionens betydelse för Rysslands agerande på Krim
Vilken roll spelar religionen? Studiosamtal med Elena Namli, professor i teologisk etik och Rysslandstudier vid Uppsala universitet. (Lyssna på audioklippet).   

2014-03-19
Tvingas ingripa – det är så krig kan startas 
Det ukrainska folket tvingas uppleva hur väst är redo att kämpa för frihet - till sista droppen ukrainskt blod, skriver Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln).

2014-03-18  
Krisen på Krim. Vad är Putins nästa steg?
Intervju med Professor Elena Namli i Gomorron Sverige på SVT om utvecklingen på Krim. (Se intervjun).  

2014-03-14
Ryssland och Ukraina
Spänningarna på Krim-halvön i Ukraina fortsätter inför söndagens folkomröstning. I dag ska USA:s och Rysslands utrikesministrar mötas i London för samtal om Rysslands tankar på att annektera Krim. Hör vår korrespondent Maria Persson Löfgren, på plats på Krim, Sten Sjöström, utrikesreporter om utrikesministermötet och Martin Kragh, forskare på Uppsala Centrum för Rysslandsstudier om Rysslands ambitioner inför framtiden. (Lyssna på intervjun).

2014-03-14
Putins Krim-politik bäddar för bakslag
Rysslands militära intervention efter den ukrainska revolutionen förefaller på kort sikt ha varit framgångsrik. Det mesta talar dock för att det postsovjetiska systemet kommer att fortsätta att erodera. (Läs hela artikeln).

2014-03-12 Mar   
Enda vägen framåt är dialog med Ryssland
Enda vägen framåt nu i krisen kring Ukraina måste vara dialog med Ryssland. Väst har betydande möjligheter att verkligen sätta makt bakom orden när det gäller ekonomiska sanktioner. För Carl Bildt är det kanske dags att ta time-out, skriver professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln)

2014-03-09
På lång sikt blir Putin en förlorare
Rysslands Vladimir Putin har med invasionen av Ukraina visat sig kapabel att tillgripa oförutsägbara medel för att vidmakthålla inflytande i sitt lands närområde. Agerandet kan ha givit honom ännu en ”utrikespolitisk seger”, men på längre sikt är Ryssland en förlorare. Ekonomiskt påskyndas nu de tendenser mot stagnation, som den ryska ekonomin uppvisat sedan 2009. Det skriver Martin Kragh, ekonomie doktor, Uppsala Centrum för Rysslandsstudier. (Läs hela artikeln).  

2014-03-07
Nu träder oligarkerna åter fram på Ukrainas maktscen
Högt spel i Kiev. Män med tunga affärsintressen i både öst och väst ges nu formell makt för att avväpna argumentet att ultranationalister tar över. Men strategin kan uppfattas som svek mot folkupproret. Ukraina behöver en ny typ av politiker och företagare, och Sverige kan stödja omdaningen, skriver två Ukrainaexperter. (Read whole article)

2014-03-05
Mediebilderna av Ukrainakrisen
Så skiljer sig den ryska och omvärldens beskrivning av händelserna i Ukraina och Krim. En intervju med Professor med Elena Namli. (Watch the interview).

2014-03-05
Can Germany's Angela Merkel solve Ukraine-Russia crisis?
FOR ALL its seeming complexities, the crisis in Ukraine is quite easy to comprehend. The key lies in understanding that the parties to the conflict are playing essentially different games. While the Europeans are talking, the Russians are acting. And in the middle, the Ukrainians are being ground down. (Read whole article). 

2014-03-04
Ställ dina frågor om krisen i Ukraina
Ryssland har dragit tillbaka de trupper som bedrivit övningar vid ukrainska gränsen – men vad innebär det? Och är det verkligen nödvändigt att förstärka försvaret på Gotland som Vänsterpartiet nu öppnar för? Klockan 13.00 kan du få svar på dina frågor om konflikten mellan Ukraina och Ryssland när statsvetenskapsprofessorn Li Bennich-Björkman chattar med Expressen.se:s läsare. (Read whole article). 

2014-03-01
Svar just nu
Intervju med Professor Li Bennich-Björkman och Professor Stefan Hedlund. (Read whole interview).  

2014-02-25
Vad händer i Ukraina?
Vår doktorand Hanna Söderbaum gästade Morgonpasset i P3 idag och diskuterade situationen i Ukraina.
Lyssna i repris (1:38:30)

2014-02-22
Revolution but no Salvation from Crisis for Ukraine
In the end it simply became too much to bear. Footage of the carnage in Kiev propelled European leaders into serious action, pushing the regime of President Viktor Yanukovych into retreat. (Läs hela artikeln).

2014-02-22 
Ukraine Peace Talks: Deal is Too Little, Too Late 
Faced with footage of carnage in Kiev, European leaders have finally been propelled into action. If the deal that was reached on Friday, February 21, 2014, really does stop the killing it is an important move indeed. But it is unlikely, writes Professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln).

2014-02-20
Både Ryssland och EU skyldiga till Ukrainas kris 
Varje politisk kris får snart nog sin egen dramaturgi. Inblandade parter strävar efter tolkningsföreträde, efter att vältra över skuld på andra och att ta åt sig äran om det skulle sluta väl. Tragedin i Kiev är inget undantag. (Läs hela artikeln).

2014-02-20
Ukraine Crisis: Time for Russia and the West to Step Back? 
The crisis in Ukraine has entered a new and dangerous phase. Clashes between riot police and protesters this week have left more than 25 dead and hundreds wounded. The bloodshed reflects how completely gridlocked the situation is, writes Professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln)

2014-02-20
Både Ryssland och EU skyldiga till Ukrainas kris
Den våldsamma utvecklingen i Ukraina är också ett haveri för EU, menar professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln).

2014-02-15
En regim inför undergången?
I maj 2005 landade vi första gången på Kievs flygplats Borispol. (Läs hela artikeln).

2014-01-28
Krismöte i Ukraina
Intervju med Dr Martin Kragh i SVT nyheter angående situationen i Ukraina. (Se intervjun

2014-01-04
Fighters blow hole in Russia's security plan
After coming to power promising to end an insurgency in the Caucasus, Putin faces another round of deadly attacks. (Läs hela artikeln).

2013

2013-12-18
Ukrainas uppror en strid om värderingar
Vad människorna i Kiev demonstrerar för är först och främst ett värdebaserat Ukraina som en del av Europa. Om revolutionen lyckas får det enorma konsekvenser även för Rysslands politiska utveckling. Läs hela artikeln av Martin Kragh och Igor Torbakov.

2013-12-06
Putin tillskrivs makt han inte har
Läs hela artikeln av Dr. Martin Kragh i SvD Opinion. 

2013-12-01
Kråkslottets hemlighet
Dr. Martin Kragh (UCRS), intervjuad i SvD. Läs hela intervjun.

2013-11-27
Ukraine’s rulers prioritise perpetuation of power
Read whole article by Igor Torbakov.  

2013-11-21
Rysslandssvenskarnas historia ett bortglömt trauma
För hundra år sedan var Ryssland framtidslandet som lockade tusentals svenska emigranter och hundratals svenska företag att etablera sig på andra sidan Östersjön. Svenskar byggde framgångsrika liv i Ryssland, och lade grunden för Ryssland som oljenation. Men 1917 tog allt plötsligt slut.

– Historien om svenskarna som bodde i Ryssland är ett oskrivet kapitel i Sveriges historia, menar forskarna Helene Carlbäck och Martin Kragh (UCRS) som båda engagerat sig i det nya arkivsamarbete som nu upprättas mellan Sverige och Ryssland. (Lyssna på radioprogrammet)

2013-11-13
Йохан Энгвалл: Для борьбы со взятками надо изменить прием на госслужбу
Автор монографии о коррупции в Кыргызстане прокомментировал решение президента отдать координирующую роль в борьбе с мздоимством Совету обороны. Läs hela artikeln (in Russian).

2013-08-29
Sweden's defence crisis isn't Russia's fault
Swedish defence policy suffers from a deep credibility crisis that has nothing to do with Russia, argues Uppsala University professor Stefan Hedlund, in response to reactions to a previous op-ed about Russia and the Swedish military. Read the whole article.

2013-08-17
Utfall om Ryssland löser inte vår försvarskris
Förtroendekrisen för svensk försvarspolitik är så djup att den bör kunna debatteras utan emotionella utfall om tillståndet i Ryssland, skriver Stefan Hedlund i en slutreplik. Läs hela artikeln.

2013-08-16
'Russia doesn't pose any threat to Sweden'
Swedish politicians worried about Russian militarization forget that Russia has neither the technical know-how, the political stability, nor necessarily the funds to pose any real threat, argues Uppsala University professor Stefan Hedlund. Läs hela artikeln.

2013-08-12
Försvarsdebatt med fel bild av Ryssland
Det svenska försvaret måste kunna diskuteras utan att vrångbilder av Ryssland målas upp. Militär upprustning och mer auktoritärt styre är en bild som måste nyanseras, skriver Stefan Hedlund, professor vid Centrum för Rysslandsstudier i Uppsala. Läs hela artikeln.

2013-07-26
Кыргызское государство - это и есть коррупция
На днях состоялась презентация монографии шведcкого политолога Йохана Энгвалла: "ГОСУДАРСТВО КАК ИНВЕСТИЦИОННЫЙ РЫНОК: ОСМЫСЛЕНИЕ КОРРУПЦИИ В КЫРГЫЗСТАНЕ". Как говорится в рецензии: "Автор анализирует феномен коррупции в Кыргызстане, её влияние на государственные институты и общественное развитие". Läs hela artikeln (på ryska) 

2013-06-10
"В стране, где коррупция повсеместна, опыт Швеции неприменим"
Свен Элиаесон, профессор Уппсальского университета (Швеция) и Высшей Школы социальных исследований Института философии и социологии Польской академии наук, что каждая страна должна искать свой путь к успеху. Read the whole article.

2013-06-03
Är det verkligen värt att behålla euron?
Eurokrisens grundläggande orsaker har varit uppenbara alltsedan samarbetet inleddes, i januari 1999. Allt fler oberoende bedömare varnar nu för att politiken måste läggas om, skriver professor Stefan Hedlund. Läs hela artikeln

2013-05-10
Sverige tvättade Lenins blodspengar
Frågor kring rysk historia fortsätter att engagera forskare och allmänhet. Sedan de sovjetiska arkiven blev mer tillgängliga för över två årtionden sedan har en flod av ny kunskap, inom en rad olika områden, kunnat etableras. Ryssland var inblandat i några av det tjugonde århundradets mest dramatiska skeenden, från världskrig och revolution till ett kallt krig som varade fram till 1991. I flera hänseenden delar Sverige och övriga världen denna historia - en historia som fortsätter att inverka på våra liv än i dag. Läs hela artikeln.

2013-05-07
Logiska kullerbyttor om hotet från Ryssland
Slutreplik. Mitt inlägg om det svenska försvaret och det påstådda hotet från Ryssland (DN Debatt 4/5) har väckt livliga reaktioner, vilket är utmärkt. Två signerade repliker har publicerats, av Lars Helmrich och Jan Leijonhielm. Båda skjuter tyvärr bredvid målet. Vi tycks vara rörande överens om det inte föreligger något militärt hot från Ryssland. Ändå måste Rysslands upprustning inge oro. Här finns element av logisk kullerbytta, skriver Stefan Hedlund. Läs hela artikeln.  

2013-05-05
Ryssland utgör inte något militärt hot mot Sverige

Skräckvisioner utan grund. Ryssland är på väg in i en djup inre kris och president Putins framtoning som en stark ledare har rämnat. Det är hög tid att skrinlägga allt tal om att Ryssland är i färd med en massiv militär upprustning, skriver Rysslandskännaren Stefan Hedlund. Läs hela artikeln.

2013-01-07 
Rysslands skattepolitik
Hur kommer det sig att Ryssland verkar ha så låg skatt och dessutom lika för alla, med anledning av att den högavlönade skådespelaren Gérard Depardieu nu väljer att flytta dit? Ann-Mari Sätre, docent i Nationalekonomi vid Centrum för rysslandsstudier vid Uppsala Universitet, reder ut. Lyssna på radioinslaget. (Klicka på Rysk skattepolitik).

 

2012

2012-12-21
"Lag mot korruption ett slag i lufte"

En ny lag ålägger USA:s president att lista ryska medborgare som skall nekas inresetillstånd till USA och vars tillgångar ska frysas. Men den så kallade Magnitskij-lagen är verkningslös, och Sverige och EU bör inte följa efter USA, skriver forskaren Martin Kragh. Läs hela artikeln.

2012-12-13
"Personliga kontakter krävs alltid i diktaturer" 
När Telia Sonera nu kritiseras för agerandet i Uzbekistan är det viktigt att se att det handlar om en anpassning till de villkor som gäller i länder där det inte finns någon egentlig rättsstat. Samtidigt stärker företagets agerande de strukturer som bromsar en bättre utveckling. Det skriver Pär Gustafsson vid Centrum för Rysslandsstudier, Uppsala universitet. Läs hela artikeln.
 
2012-11-23
"Институциональная «ловушка 22» — не выдумка" 
Бремя истории, заставляющее русских думать «хотели как лучше, а получилось как всегда» может оказаться невыносимым. Läs hela artikeln (på ryska).

2012-10-09
"Pussy Riot en symbol för Putins ekonomiska desperation"
I morgon tas processen mot punkbandet Pussy Riot upp igen i Moskva. Men rättegången är bara toppen på isberget i det politiska förtryckets Ryssland. Putinregimen har gravt misskött statsfinanserna – och oroar sig för en ekonomi som allt mer påminner om läget före Sovjetunionens kollaps. Det skriver rysslandskännaren Martin Kragh. Läs hela artikeln.

2012-10-08
"Putin är beroende av yttre fiender"
Det finns en rad skäl att se med mycket djup oro på Rysslands utveckling. Nu ökas anslagen till militären kraftigt. Men det verkligt bekymmersamma är den mycket tydliga ambitionen att stärka den inre säkerhetsapparaten, skriver Stefan Hedlund, Centrum för Rysslandsstudier. Läs hela artikeln.

2012-05-21
"Sanningen om Raoul Wallenberg i ryska arkiven"
I de chiffertelegram från Moskva som svenska forskare har fått ta del av finns nya uppgifter som hänger ihop med Wallenberg­ärendet. De löser inga gåtor, men visar att det finns skäl att fortsätta leta, skriver forskaren Johan Matz.
Läs hela artikeln.

2012-04-29
”Myten om den starke Putin har krackelerat”
Kejsaren är naken. Ryssland styrs i dag de facto av ett konglomerat av företrädare för eliter vars enda verkliga intresse är att berika sig själva och den egna gruppen. Ur detta perspektiv är Ryssland en mycket svag stat och myten om machomannen har krackelerat. Om Putin avser att återvinna respekt som en ”stark man” under sin tredje presidentperiod, som inleds den 7 maj, krävs det betydande våld och repression. Allt pekar därför på att utvecklingen i Ryssland framöver blir skakig, skriver Stefan Hedlund. Läs hela artikeln.

2012-03-22
Ryssland måste berätta vad de gör i Syrien
Vad är Rysslands position i förhållande till situationen i Syrien? Är Ryssland ”Assads advokat”? Dessa och många andra intressanta frågor ställdes igår till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov av journalisten Konstantin von Eggert. Lavrov konfronterades med det faktum att västvärlden uppfattar rysk politik i Syrien som en politik som drivs av egna geopolitiska intressen (inklusive bevarandet av flottbasen i Tartus) snarare än av humana värderingar. Den frågan blev dock obesvarad, skriver Elena Namli. Läs mer. 

2012-03-19
Fattigdomsspiral kan brytas med fri sjukvård
TRYGGHET Sjukdom och ohälsa är främsta orsaken till att fattigdomen består i många länder, trots ökad tillväxt. Samhällsvetenskaplig forskning visar att vägen till ett stabilt samhälle går via en offentligt finansierad sjukvård, vilket kräver en okorrupt statsapparat och jämlika medborgare. Läs mer.

2012-03-18 
Politik bortom moralen?
Rättsfilosofen Carl Schmitt är starkt associerad med nationalsocialismen. Men på senare tid har hans bok Det politiska som begrepp lästs utan att hans antihumanism ifrågasätts – i stället ska hans idéer nu ”förstås”. Elena Namli reflekterar över politiska idéer som måste bemötas kritiskt. Läs mer.

2012-03-06
Ryssland har inte råd med Putins löften
Vladimir Putin har lovat allt till alla för att få stöd. Men när räkningarna nu ska betalas är finansieringen oklar. Frågan är om Ryssland har råd med Putin, skriver Stefan Hedlund, professor vid Centrum för rysslandsstudier i Uppsala. Läs mer

2012-03-02
Därför röstar Ryssland på Putin trots korruptionen
Det är en gåta att Vladimir Putin har folkligt stöd. Putin och hans vänner har skott sig rejält på befolkningens bekostnad. Ändå är Putin populär,  rankad som Rysslands tredje sexigaste man. Varför? Acceptansen av Putin blir begriplig när vi jämför de tolv relativt stabila Putinåren med 90-talets kaos. När Sovjetunionen upplöstes 1991 föll världen samman för Ivan Ivanovitj (Rysslands motsvarighet till Svensson). Marknadsreformer skapade skenande inflation. Att i helgens val rösta som makten signalerar via stats-tv är delvis ett rationellt försök av Ivan Ivanovitj att rösta mot kaos, skriver forskaren Pär Gustafsson. Läs mer

2012-03-01
Den syriske krig om sandheden
Greg Simons kommenterar skillnader i medierapporteringen av händelserna i Syrien i de ryska och västerlänska medierna. Läs mer.

2012-02-28
Inrätta professur för romska studier
Romer diskrimineras i Sverige. En professur i romska studier skulle motverka diskrimineringen och göra romer delaktiga i forskningen om deras egen historia, skriver Matthew Kott. Läs mer.

2012-02-17
Rysslandsexperten: "Putin vinner även utan valfusk"
Elena Namli tror att Putin kommer att segra redan i den första valomgången. Läs mer.   

2011


2011-12-28
In Kyrgyzstan, corruption is not a problem for the state, it IS the state
The Kyrgyzstani state should be understood primarily as a market for investing in public offices, claims a Swedish political scientist in a newly published doctoral thesis. Dr. Johan Engvall says ordinary political theory does not even provide us with the tools to understand the Central Asian republic, because in it, corruption is not an external problem but the very method of governance. Läs hela intervjun på engelska och ryska.

2011-12-24
När korruptionen är norm
Fria val räcker inte. Det är inte hur stater formellt organiseras utan hur de fungerar som avgör deras faktiska framgång, skriver Johan Engvall. Läs hela artikeln.

2011-12-23
Putins gökungar söndrar inifrån
Protesterna i Ryssland är knappast början på en rysk vår. Putins strategi är att tillåta vissa protester, samtidigt mobiliseras regimtrogna ”gökungar” som slår sönder oppositionen inifrån, skriver Rysslandsforskarna Pär Gustafsson och Matthew Kott. Läs hela artikeln.

2011-12-13
Rysk vinter eller arabisk vår? 
Elena Namli kommenterar betydelsen av sociala medier för det ryska parlamentsvalet. Se programmet.

2011-12-02
Demokrati på undantag
Värdig levnadsstandard och återskapandet av en positiv bild av Ryssland gav till en början legitimitet åt Putins politik. Men allt fler ryssar motsätter sig detta och vill ha fler politiska alternativ att ta ställning till, skriver Elena Namli. Läs mer.

2011-10-04
Putins Ryssland kan inte bedömas som en demokrati
Inte sällan rapporteras om undersökningar som visar hur den ryske premiärministern Vladimir Putin har 60 eller kanske 70 procents stöd av sitt folk. Men i ett land där förutsättningarna för oppositionen att verka har underminerats bör all form av resultat från val och opinionsundersökningar betraktas som väldigt osäkra. Läs mer.

2011-09-16
Повелитель притч…
В 1953 году начинающему писателю Уильяму Голдингу явно не везло. Двадцать один издатель с завидным упорством отверг возможность публикации его романа «Незнакомцы, явившиеся изнут­ри». Эту, казалось бы, безысходную ситуацию спас начинающий редактор Чарльз Монтейт, уговоривший издательство Faber&Faber купить рукопись. Läs mer

2011-07-30 
Valdis Zatler: musen som röt
Lördagen i slutet av maj 2011 har redan kallats historisk.  Den nu sparkade presidenten Valdis Zatlers deklararar i sitt tv-sända tal en vecka före presidentvalet att han vill upplösa det parlament som är i händerna på landets stenrika oligarker och utlysa nyval. Läs hela artikeln

2011-02-21
Snön och kylan imponerade inte på Solzjenitsyn
FILMATISERING. Enligt författaren fick inte filmen om Ivan Denisovitj fram den rätta fängelseatmosfären och förfalskade hans novell. En ny bok försöker förstå filmens tolkning och förhållande till den ursprungliga berättelsen.  
Läs hela artikeln.

2011-02-12
Vad händer efter revolutionen?
Oundvikligen går mina tankar till Östeuropa för 20 år sedan när protester mot politiskt förtryck och eländiga livsvillkor nu skakar Egypten och Tunisien. Läs hela artikeln

2011-01-18
Siberians Raided Rodent Caches for Food
To survive brutal winters, inhabitants of Siberia and the Russian Far East as recently as the late 19th century raided food stores—of rodents. Läs hela artikeln
 

 2010


 2010-12-18 
 Vitryssland väljer säkert kort
 Skyltfönstren gapar inte tomma och i vart och vartannat hörn finns ATM-maskinerna, uttagsautomater med både dollar och euro. Läs hela artikeln.
 

2010-12-02
Översättning - efter 147 år
Elena Namli, forskningsledare vid UCRS, recenserar Dostojevskijs "Vinteranteckningar om sommarintryck". Läs hela artikeln.  

2010-09-17
Pankadega on juba tegeletud
Li Bennich-Björkman, forskningsledare vid UCRS, intervjuad av en estnisk dagstidning ÄRI PÄEV om den kommande parlamentsval i Sverige. Läs hela artikeln (på estniska).

2010-09-10
Молдова після референдуму...
Sergiy Gerasimchuk, guest researcher at UCRS, comments recent referendum in Moldova (in Ukrainian). Lyssna  

2010-08-30
34:52 bidrag till en bättre värld
Under hela 2010 - vecka för vecka - presenterar Uppsala universitet nya exempel på forskning. Denna gång är det Centrum för rysslandsstudier som är i blickfånget. Läs hela artikeln

2010-08-27
Forskare har Ryssland I fokus
Ett nytt centrum för rysslandsstudier håller på att byggas upp vid uppsala universitet. Läs hela artikeln

2010-07-26
Är det aldrig rätt att lämna?
Li Bennich-Björkman, forskningsledare vid UCRS, om exil och moralfrågor. Läs hela artikeln.

2010-06-20
Risk för ännu ett Afghanistan
Johan Engvall, doktarand i statsvetenskap verksam vid Centrum för rysslandsstudier, kommenterar situationen i södra Kirgizistan. Läs hela artikeln

2010-06-02
Gregory Simons uttalar sig i "Новая Газета на Урале".
Грэг Саймонс - доктор шведского университета в городе Упсала. Екатеринбург он посетил с лекциями для студентов Уральского госуниверситета. Сфера интересов Грега - российские СМИ и цензура. Läs hela artikeln...


2010-05-25
Туркмения в фотографиях: "Между Ираном и Афганистаном"
"Между Ираном и Афганистаном" - так называется фотовыставка о Туркмении, проходящая в эти дни в шведском городе Упсала. Сотни неизвестных старинных снимков рассказывают о жизни туркмен прошлого столетия. Läs mer...

2010-05-19 
Fotoutställning om Turkmenistan
Centrum för rysslandsstudier vid Uppsala universitet visar en privat samling fotografier som berättar om Turkmenistan - en av forna Sovjetunionens mest isolerade stater mellan den 17 och 21 maj...läs mer

2010-05-17
Елена Намли об изучении процессов строительства новой идентичности
Елена Намли, доктор философских наук, рассказывает об одном из трех направлений изучения России в новом Центре - изучении процессов строительства новой идентичности после крушения старой. Lyssna

2010-05-04 
Центр изучения России в Упсале
Первого января 2010 года в университетском городе Упсала открылся Центр изучения России/ Uppsala Centrum för Rysslandsstudier (UCRS), в сферу интересов которого входит весь постсоветский регион, от стран Балтии до стран Центральной Азии, включая Кавказ. О структуре и задачах Центра рассказывает один из трех его руководителей профессор Ли Бенник-Бьёркман/ Li Bennich-Björkman...Läs mer

2010-03-10
Resurs för Rysslandsstudier
Under vinjetten "Forskning i framkant" presenterar Uppsala universitets personaltidning Universen de strategiska forskningssatsningar med anslag från regeringen som startar 2010. Ett av dem är Centrum för Rysslandsstudier...Läs mer  

2010-01-23
Irina levandegör Kitezjlegenden
UCRS forskare Irina Karlsohn intervjuad av Sanna Kilner (Göteborgs-Posten) om hennes doktorandsavhandling.

2010-01-04
Legenden om den osynliga staden Kitezj.
UCRS forskare Irina Karlsohn intervjuad av Vetenskapsradion (SR) om hennes doktorandsavhandling. Lyssna
 

2009

2009-12-09
Med fokus på Ryssland
Uppsala kommer från årsskiftet att bli ett nav för forskare inriktade på Ryssland. Då startar Centrum för Rysslandsstudier officiellt i lokaler vid Gamla Torget... Läs mer

2009-12-17
Centrum för rysslandsstudier inrättas
Uppsala universitets konsistorium beslutade idag att inrätta ett Centrum för rysslandsstudier... Läs mer

2009-12-18
Впервые в Швеции: Центр изучения России
О целях и задачах упсальского Центра изучения России рассказывает доцент Лена Намли...Lyssna

2009-12-18
В Швеции создается Центр русских исследований
В Швеции, в университете города Упсала, открыт Центр русских исследований. Это единственный подобный институт в стране...Läs mer