IRES i media

Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier forskningsverksamhet är bred och mångfacetterad. Nedan hittar du nyhetsmaterial med anknytning till institutets olika delar.

Har du några funderingar, kontakta informatör Jevgenija Gehsbarga jevgenija.gehsbarga@ires.uu.se

Mediearkiv
2010  2011   2012   2013   2014   2015   2016  2017  2018

Media 2019

"Remembering 1989: Sometimes, the goddess of democracy doesn’t triumph", New Eastern Europe, 14 maj 2019

As we commemorate the 30th anniversary of the events that led to the reunification not only of Germany, but also of Europe, we would be wise to recall the cautionary message of those who sacrificed their lives on Tiananmen Square.

Varje gång Aftonbladet skrev vaknade trollen”  SvD, 30 mar 2019

Rysslandsforskaren Martin Kragh bröt ihop av hatstormen mot hans forskning om rysk desinformation i Sverige. – Jag behövde checka ut och göra något annat, säger han.
Vändningen kom när yngsta dottern föddes. Nu vågar han berätta öppet om de hot, cyberattacker och dataintrång som drabbat honom.

"Grensmuur tussen Letland en Rusland vordert: Paranoia of noodzaak?" Trouw, 28 mar 2019

Letland is bezig de Lets-Russische grens hermetisch af te sluiten. Riga zegt ommuring noodzakelijk te vinden, Russische media noemt het “paranoïde”. Ondertussen is de Letse bevolking verdeeld over kwestie, zoals het altijd verdeeld is wanneer buurland Rusland betrokken Is het Lets grensproject echt nodig?

Vi står bakom Kragh – ta ryska hotet på allvar”   SvD, 14 feb 2019

I samarbete med propagandakanaler som RT eller Sputnik sprider ryska troll och agenter i utlandet desinformation för att diskreditera kritiker och experter, däribland Rysslandsexperten Martin Kragh. Det är ytterst klandervärt att även kulturchefen på Aftonbladet fortsätter att misstänkliggöra Kragh, skriver ett flertal forskare.